Medlemmar

Vi är 12 medlemmar som tillsammans driver butiken Skapande Händer på området vid den fantastiksa kurorten i Sätra Brunn.


Catrin Bartusch - Silversmycken


Birgitta Bäckström - Textil väv


Lisa Hallin - Konstnär målare


Marie-Louise "Mia" Höglund - Ullhantverk


Christina Kihlberg - Textil hantverk


Margau Wohlfart-Leijdströ - Ullhantverk


Helena Eriksson-Rensc - Keramiker


Åsa Scheutz - Ull, honung, ljus


Helena Angelbro - Keramiker


Lena Skagius - Textil väv


Kristina Dahl - Allkonstnär


Jeanette Johansson - Sömmerska

Catrin Bartusch

Jag heter Catrin Bartusch och är energingenjör, frisör, tonårsmamma och kattfantast. Tillsammans med min dotter och våra tre katter Frisse, Stuppyn och Tigur, bor jag i ett litet hus i Tillberga, strax utanför Västerås. För några år sedan gick jag några silversmideskurser, och var snart helt såld på materialet och dess fascinerande egenskaper. Jag smög igång i liten skala och har idag en egen liten smedja.


Mitt företag har jag givit namnet SilverCatten, en ordlek med mitt namn Catrin och med kattdjuren, som är mina stora inspiratörer. Mina smycken är ofta kraftiga, rena och strama och katter är ett återkommande tema. Jag tycker mycket om blanka silverytor, men gillar också att leka och experimentera med att värma mot smältgränsen för att på olika sätt skapa spännande och unika ytstrukturer. Jag har en förkärlek för ringar, men det blir naturligtvis en del andra smycken också. På min facebooksida SilverCaten finns bilder på en del av det jag tillverkat. I det fall det finns egna ideer, tillverkar jag gärna efter dessa, sålänge jag har de verktyg och den kunskap som krävs.


Jag är medlem i Skapande Händer i Sätra Brunn, där jag har en del av mina alster till försäljning. Det går också bra att kontakta mig via e-post eller telefon.


Silvercatten@gmail.com


070 213 29 81

Birgitta Bäckström

Jag och min man bor i Västerbykil i norra Västmanland intill Kilbo skola. Jag är numera pensionär och har före det arbetat som lärare i Kilbo skola hela 41 år. Där har jag under större delen av min lärargärning ägnat mig åt att stödja barn med olika slag av svårigheter.


Jag har ända sen barnsben varit intresserad av konst, hantverk och musik. Jag har målat och tecknat under perioder av mitt liv och nu har det blivit mycket konsthantverk och vävning under många år.


Sedan år 2002 driver jag en vävstuga i samma hus som vi bor i och äger, den gamla folkskolan i vår by. I samma hus ryms också vår äldsta dotter med familj, så vi har förmånen att ofta få spontanbesök av två små go´a barnbarn.


Vi har en unik textil-tradition i våra trakter med en del bygdetypiska mönster. Dessa har jag inspirerats av när jag har vävt mina kuddar och dukar och jag hoppas kunna fortsätta att använda dessa i fler alster. Både min man och jag försöker skapa hantverk med anknytning till bygden. Sven gör bl.a. spovar, som vid det här laget är ganska spridda i bygden.


Försäljningsställen:

Skapande händer i Sätra Brunn och Vävstugan i Västerbykil www.vavivasterbykil.blogsspot.se

Lisa Hallin

Jag bor tillsammans med min hund och två katter mitt i naturen utanför Sala och inspireras mycket av min omgivning. Eftersom jag är naturguide i närområdet vistas jag till stor del i mitt rätta element Naturen. Aktuellt just nu är naturguidning i brandområdet efter den stora skogsbranden i Västmanland.


Då naturen ligger mig nära hjärtat odlar jag ekologiska grönsaker och är med på "Bondens egen marknad" som håller till i Sala. Det är viktigt för mig att ta vara på vad naturen ger både vad gäller det jag odlar men även som inspirationskälla i mina målningar.


Som konstnär målar jag tavlor och använder akvarell, pastell olja och akryl. Jag håller konstkurser både privat och genom studieförbund. Vi är en grupp konstnärer som brukar samlas på kulturkvarteret Täljstenen i Sala där jag är en av ledarna. Jag medverkar även på konstrundan "öppna ateljéer" i Ösingsbo-Salbohed, helgen före midsommar varje år.


Dessutom är jag spelman och spelar folkmusik på fiol och fuskar lite på nyckelharpa. Jag är medlem i Westmannafolk och Avesta Spelmanslag.


Mitt företag heter Stävre Konst & Guide som bildades 2008. Eftersom jag är allkonstnär kan jag fylla mitt företag med olika verksamheter och produkter.


Ni kan få kontakt med mig antingen via telefon 070-298 51 59 eller via e-mail lisa@stavrekonst.se


Jag finns även på facebook under Stävre Konst & Guide


Försäljningsställen:

Butik Skapande Händer Sätra Brunn www.skapandehander.se eller personlig kontakt

Marie-Louise "Mia" Höglund

Jag har hela mitt liv varit intresserad av hemslöjd där ullen är en central plats. Jag är fårägare och tar reda på allt vad fåren ger. Det blir tovade alster och vackra fårskinn.


Jag är mycket aktiv i föreningslivet och har ofta uppdrag i styrelser. Västmanlands fåravelförening ligger mig varmt om hjärtat. En förening där jag är mycket aktiv. Jag är även medlem i Sala Slöjd och Hantverksförening där jag tidigare haft en aktiv roll.


Jag är medlem och har varit medlem i många år i Skapande Händer och jobbar ofta i butiken.


Mia Höglund


Telefon: +46 703 48 28 09, bostad +46 224 149 45

E-post: emnas1@hotmail.com


Försäljningsställen:

www.skapandehander.se

Christina Kihlberg

Jag heter Christina Kihlberg och bor i Västerås. Mitt konsthantverk är inriktat på textil med egendesignade kläder i naturmaterial bomull, lin eller siden. Kläderna tillverkas helt för hand och i vissa fall färgar jag materialet eller gör handtryckta mönster på tyget.


Min specialitet är dopklänningar i enkla rena former men syr även andra barnkläder i Carl Larsson modell eller Emil-skjortor. Det blir även en hel del kläder för kvinnor men även i viss mån även för männen.


Jag har varit medlem och verkat i Skapande Händer sedan många år där jag säljer mina produkter. De finns även på Abrahamsgården i Norberg.


Dopklänningar / Christina Kihlberg


Telefon: +46 707 22 23 91, bostad +46 21 607 13


Besök gärna mina hemsidor www.dopklänningar.se och www.100y.se


Övriga försäljningsställen www.skapandehander.se

Margau Wohlfart-Leijdström

Jag har en fårgård Boda Backe Fårgård i Haraker en by mellan Sala och Skultuna. Gården som ligger utmed Svartån har inhyst får sedan 1990 talet då jag flyttade dit med min familj. Antal får har utökats genom åren och vi har inriktat oss på finulls-och ryafår och korsningsfår som får en mjuk, glansig ull och mjuka skinn som passar bra till hantverk.


Jag har ett genuint intresse för gamla hantverk som karda, spinna och tova samt växtfärgning av ullgarn. Under hösten, vintern och en bit in på våren kan man gå kurs här på gården där man får lära sig samt ha möjlighet att utöva dessa gamla hantverk.


Jag har sedan många år varit medlem och verksam i Skapande Händer.


Boda Backe Fårgård/ Margau Wohlfart-Leijdström


Telefon: +46 704 97 24 38, bostad +46 21 711 48

E-post: margau@swipnet.se


Försäljningsställen:

www.skapandehander.se

www.bodabacke.se

Helena Eriksson-Rensch

Jag är född i Kungsör och började tidigt spendera min tid i konstsalen, det var där jag kände mig trygg, det var där jag hörde hemma. Jag utbildade mig inom konsten med början på Kjesäters folkhögskola därefter på Sunderby folkhögskolai Norrbotten där jag träffade Gördis Martinsson som inspirerade mig till att börja med keramik. Resultat av det blev min utbildning till konstpedagog.


1982 var vi en grupp konstnärer som tillsmammans staratade upp en gemensam keramikverkstad i Luleå som vi valde kalla för "Lerskatorna". Efter en tid flyttade vi ut verksamheten till Mariebergs tegelbruk där vi logerade i ca 4 år. Under denna tid var jag medlem i två konsthantverks kooperativ, Lule' handkraft och Konstverkstan' Knoppen. Samtidigt under denna rullians studerade jag på krukmakarutbildningen på Rönnowska skolan i Helsingborg.


1985 flyttade jag till Sala och blev medlem i i föreningen Bild och Form i Västerås som idag kallas Konstnärsföreningen. 1990 bildade jag och några vänner konsthantverksföreningen Skapande händer" som då hade sitt säte på Norrmanskagården i Sala.


Skapande händer finns idag sedan 2003 på Sätra Brunn, hälsobrunn. www.skapandehander.se. och jag bor med min familj i den närbelägna byn Västerfärnebo där jag även har min keramikverkstad.


Rensch keramik/Helena Eriksson-Rensch


Telefon: +46 739 41 11 16, 05 58 bostad +46 224 74

E-post: Rensch_keramik@hotmail.com


Försäljningsställen:

www.skapandehander.se

www.renschkeramik.se

Åsa Scheutz

Jag är Åsa Schuetz. För flera år sedan tog jag och min man steget att flytta från Stockholmstrakten, köpte en gård utanför Sala där vi idag har en del får och även biodling.


Jag är keramiker i grunden och arbetar som keramik och bildlärare. Mina husdjur fåren ger mig underbart underlag till både fårfällar och vackert garn. Tovningen är en given aktivitet som jag även lär ut till både unga som gamla.


Jag är medlem har varit medlem i Skapande Händer där ni bland annat kan hitta mina vackra fårskinn, honungen och vackra handstöpta ljus.


Väsby Västergård / Åsa Scheutz


Telefon: +46 224 210 93 (bostad)

asa.scheutz@bredband.net


Försäljningsställen:

www.skapandehander.se

Helena Angelbro

Jag är keramiker sen 2007 då jag började på en tvåårig keramikutbildning på Vårdinge By Folkhögskola. Jag har gjort sommarpraktik på Skansens krukmakeri och direkt efter utbildningens slut tog jag över ett krukmakeri på Torekällbergets friluftsmuseum och där var jag aktiv fram till 2015 då jag och familjen flyttade till en gård i Sätra Brunn utanför Sala.


På gården har vi hästar, får, höns, ankor, katter och en hund. Drömmen är att bli så självförsörjande som möjligt.


Hemsida


Instagram

Vill du bli medlem


Vill bli medlem i Skapande Händer konsthantverkarna på Sätra Brunn.


Är du hantverkare


    som vill marknadsföra dig

    som vill synas

    som vill skapa nätverk

    som vill sälja dina produkter

    som vill verka i en kulturell miljö


Då ska du bli en av oss, konsthantverkarna på Sätra Brunn


Du kan även välja att bli en av konsthantverkarna som utan att vara medlem "gästar" vår butik med dina produkter under kortare eller längre perioder.


Sätra Brunn är en kurort med anor från 1700-talet då Samuel Skragge besökte och drack vatten ur Trefaldighetskällan. Han fann det gott och läkande och lät bygga hälsobrunnen. Sätra Brunn är en välbesökt spa och konferensanläggning där Skapande Händers butik är en del av den attraktiva miljön.


Medlemskap


Skapande Händer konsthantverksbutik drivs som ett kooperativ och ekonomisk förening. Det betyder att medlemmarna i föreningen driver butiken tillsammans där en liten del av försäljningen går till butikens drift- och omkostnader. Medlemmarna ingår i ett arbetsschema som innebär arbetspass i butiken. Schemat läggs så att varje medlem arbetar en rbetsvecka åt gången, fler medlemmar resulterar i längre tid mellan arbetsveckorna.


Utöver butiken medverkar vi bland annat på utställningar och marknader då vi försöker fördela arbetsuppgifterna mellan varandra.


Vi har medlemsmöten en gång i månaden för uppföljning och planering. Dessa möten läggs kvällstid.


För att utveckla både föreningen och även var och en av oss konsthantverkare, genomför vi studiebesök samt tar emot utomstående som vill göra studiebesök hos oss. Det ger oss ett större nätverk genom kontakter med liknande verksamheter.


För att bli medlem ska dina produkterna vara egentillverkade av professionell kvalité. Skriv en presentation om dig själv och ditt hantverk och ge gärna referenser. Som medlem tar man själv ansvar över regelbundna leveranser till butiken. Medlemmar i Skapande Händers ekonomiska förening avgör om eventuell medlemskap.


Gäst försäljning


Du kan även välja att bli en av konsthantverkarna som utan att vara medlem "gästar" vår butik med dina produkter under kortare eller längre perioder. Vi kallar det även för kommissionär där en del av försäljningen går till föreningen Skapande Händers ekonomiska förening.


Som kommissionär tar du del av all marknadsföring som sker samt tar del av det kundunderlag som besöker butiken i samma utsträckning som medlemmarna. Det som inte ingår är att

medverka i de beslut som föreningen tar. Dina produkterna ska vara egentillverkade av professionell kvalité. Skriv en presentation om dig själv och ditt hantverk och ge gärna referenser. Som Kommissionär kommer du att ha en kontaktperson bland våra medlemmar och ni tillsammans tar ansvar över regelbundna leveranser till butiken. Medlemmar i Skapande Händers ekonomiska förening avgör om eventuell gästförsäljning.